‘1K Z1E J3’ campagne van 113 Zelfmoordpreventie

Door heel Nederland staan al meer dan 1000 bankjes, die ruimte bieden voor een goed gesprek.  De bankjes zijn te herkennen aan de plaquette met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’, het 1K Z1E J3-logo en een QR-code.

Sinds gisteren zijn het bankje bij het JOP en het bankje bij “de Hoanne” ook voorzien van een dergelijke plaquette.

Om elkaar echt te zien, heb je tijd nodig. Een momentje rust. Om elkaar eens aan te kijken, te onderzoeken wat je nodig hebt, hoe je elkaar kan helpen.

Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Mensen met gedachten aan zelfdoding, willen vaak niet dood, ze willen dat hun lijden stopt. Ze voelen zich eenzaam en willen anderen niet tot last zijn. Hierover praten is moeilijk, maar belangrijk. Iedereen kan zo’n gesprek voeren, het is spannend maar niet moeilijk.

Doel van 1K Z1E J3 is dat meer mensen een gesprek aanknopen als daar aanleiding toe is en dat meer mensen leren hoe je over zelfdoding praat. 

Om dit gesprek te leren voeren, heeft 113 onder andere een online training ontwikkeld.

Zie: 113.nl/ikzieje

Schrijf je in om elke week updates te ontvangen.

.