Toolbox verkeer

In veel dorpen en wijken in onze gemeente Súdwest-Fryslân is verkeer een vast onderwerp van gesprek. Automobilisten rijden binnen de bebouwde kom harder dan 30 kilometer per uur en vaak komen ze uit de eigen omgeving. We proberen regelmatig, in overleg met dorpsbelang of de wijkvereniging, de snelheid terug te brengen door het aanleggen van verkeersremmende maatregelen zoals verkeersdrempels. Maar in de praktijk zien we dat deze maatregelen lang niet altijd de gewenste oplossing bieden en ook weer overlast opleveren.

Verkeer heeft veel met gedrag te maken. Het onderling bespreekbaar maken en ons eigen rijgedrag aanpassen is best lastig. Maar het kan wel.

Toolbox

Als gemeente willen wij graag helpen om het gesprek op gang te helpen, om samen met jullie te zorgen voor een veiligere woon- en leefomgeving. Hiervoor hebben wij een zogenaamde toolbox samengesteld. In deze toolbox zit informatie over de impact van de rijsnelheid en attributen die helpen bij de bewustwording van de rijsnelheid. De toolbox is gemaakt om inwoners bewust te maken van hun rijsnelheid en het gesprek over verkeersveiligheid op gang te helpen.

Uitreiking 1e toolbox in Folsgare!      

Op donderdag 21 maart zal wethouder Rietman de eerste toolbox uitreiken in Folsgare. We gaan hier een feestelijk moment van maken. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Naast de wethouder, collega’s van de gemeente SWF en politie zal ook pers aanwezig zijn.

Helpt u ook mee om de weg veilig te houden?

Michel Rietman, Wethouder Mobiliteit

Met vriendelijke groet,

Gemeente Súdwest-Fryslân

Berichten van Dorpsbelang Folsgeare, maart 2024

Jaarlijkse ledenvergadering: Onze jaarlijkse ledenvergadering wordt gehouden op vrijdag 22 maart a.s. in het dorpshuis. Het gaat om een ledenvergadering, maar niet-leden uit Folsgeare of Tsjalhuzum zijn ook van harte welkom. Na de vaste agendapunten is er een presentatie van onze toekomstige dorpstuin: Abma’s Pleats.

Doarpstún Folsgeare: De ontwikkeling van de dorpstuin ‘groeit nu als kool’. Er zijn al veel financiële zaden geplant, die geoogst kunnen worden. De initiatiefnemer, Bertus Walsma, is helaas door ziekte even uit de running geraakt. Beterschap Bertus!! Nic Westrik, ons bestuurslid, neemt de honneurs waar voor Bertus. In samenspraak met Bertus en Rinske Rypma, naast Bertus ook een  initiatiefnemer van de dorpstuin, zorgen ze voor de voortgang van het project. Daarnaast is Wietske Lyclama druk in de weer met het mooie kunstwerk dat Abma’s Pleats in combinatie met de dorpstuin de nodige uitstraling zal geven. Komt allen naar de presentatie van de dorpstuin en kunstwerk op 22 maart!

Landschapspark/bufferstrook: Vanaf begin maart wordt gestart met de beplanting van de al veel besproken bufferstrook. Deze is bedoeld om het toekomstige bedrijventerrein zoveel mogelijk voor ons aan het zicht te onttrekken. Deze start is feitelijk de eerste concrete stap voor de inrichting van het landschapspark. In de nabije toekomst hopen we daar te genieten van de natuur op wandel- en fietspaden.   De Folsgeaster energiecoöperatie staat in nauw contact met de gemeente om hun plannen voor een zonnepark in het gebied tot stand te brengen. Naast het opwekken van stroom voor het dorp zal natuurontwikkeling in het beoogde zonnepark prioriteit hebben.

AED-trainingen(nogmaals): Elders in dit nummer staat informatie over de AED-trainingen in Folsgeare, Easthim en Abbegea. De trainingen worden wederom gegeven door onze plaatsgenoot Harry Lautenbach. Inmiddels is de avond in Oosthem volgeboekt. Dus wie nog mee wil doen op een van de andere avonden, stuur dan een mailtje naar ons mailadres. Van harte aanbevolen!!

NL-doet: Op zaterdag 23 maart a.s. willen we weer een NL-doet dag organiseren. Dat betekent dat we met het dorp de handen uit de mouwen gaan steken. Vanaf 09.30 inloop bij het dorpshuis. Zoals het nu lijkt gaan we met de kinderen (lagere schoolleeftijd) op vrijdag 22 maart om 16 uur een rondje door het dorp maken om zwerfvuil te verzamelen.

 

Nieuwe vlag: De kerktoren heeft een nieuwe Nederlandse vlag ontvangen, via een crowdfund-actie vorig jaar. Deze actie leverde het mooie bedrag op van € 65,00. Alle gulle gevers bedankt! Afgelopen zaterdag heeft Dorpsbelang in de persoon van Jaco Vink de vlag aangeboden aan Andries Wiersma, een van de vrijwilligers die ervoor zorgen dat op feest- en gedenkdagen de vlag in top gaat. De eerstvolgende keer dat de nieuwe vlag te zien zal zijn is op 27 april. Koningsdag. Op de website staat een foto van de overhandiging.

 

Groencommissie:

Onze groencommissie heeft alweer een start gemaakt voor het nieuwe seizoen, dat voor ons ligt. Het perkje bij de Muontsen is alweer onder handen genomen door Leentje en Anita. De vijf perenbomen, gelegen aan het oude pad richting A7, hebben hun jaarlijkse portie compost ontvangen. De pluktuin op de begraafplaats en de plantenbakken op de kruising zullen de komende tijd de nodige groene en fleurige aandacht krijgen. Fijn dat de groencommissie zich inspant voor ons dorp!

 

Om te noteren: Jaarvergadering Dorpsbelang vrijdag 22 maart. 

Jaarvergadering Dorpsbelang Folsgeare

Uitnodiging voor de jaarvergadering van Vereniging van Dorpsbelangen  

Folsgeare & Tsjalhuzum

Vrijdag 22 maart 2024

Aanvang 20.00 uur in dorpshuis Yn ‘e Lijte, Folsgeasterleane  2a

Agenda:

1             Opening  

2             Vaststellen agenda

3             Notulen jaarvergadering van 24 maart 2023. In mailbox en op verzoek

4             Jaarverslag 2023 secretaris dorpsbelangen. In mailbox en op verzoek

5             Jaarverslag 2023 penningmeester

6             Verslag kascommissie: Jeanet Sweering en Alida Breeuwsma ( 2e keer ) Benoemen nieuwe kascommissie

7             Mededelingen van het bestuur, o.a. vorderingen Landschapspark Folsgeare en dorpsvisie

8             Verslag activiteitencommissie 2023

9             Verslag kascommissie: Jaco Vink, Yke Schouwstra (2e keer)      Benoemen nieuwe kascommissie

10           Verslag Stichting Dorpshuis 2023

11           Verslag kascommissie: Klaas de Jong en Jeannette Folkertsma. Benoemen nieuwe kascommissie         

12           Rondvraag

13           Pauze

14           Project Abma’s Pleats: De leden van de werkgroep geven uitleg en toelichting op dit project dat deel uitmaakt van Landschapspark Folsgeare. Onder meer de ontwikkeling van de dorpstuin zal vanavond uitgebreid aan de orde komen

15           Sluiting

Opmerking: Een ieder die zijn of haar mailadres heeft gedeeld met de penningmeester, krijgt de notulen van de ALV van 2023 en het jaarverslag van 2023 in de mailbox. Geen mailadres verstrekt, maar wel de stukken willen ontvangen? Dat kan. Neemt u dan via de mail contact op met dorpsbelangen: dorpsbelangfolsgeare@gmail.com of via één van de bestuursleden.

Start aanleg bufferstrook

Op maandag 4 maart, is gestart met de aanleg van de bufferstrook. Een strook met bomen en struiken langs het toekomstige bedrijventerrein die de gebouwen van Hemmen III vanuit het dorp aan het zicht moet onttrekken. Voor de beplanting van deze strook is gekozen voor verschillende, inheemse soorten bomen en struiken. In deze strook zal een fiets/wandelpad worden aangelegd.

Het JOP in een nieuw jasje

Het JOP was een tijdje uit het straatbeeld “verdwenen”. Dat was u vast niet ontgaan.

Reden hiervan was dat het bouwsel hoognodig aan onderhoud toe was. Gemeente Súdwest_Fryslân heeft er voor gezorgd dat er een gloednieuwe mooie groene poedercoadlaag op gespoten is. Afgelopen week is het JOP terug geplaatst. Het staat er nu weer pico-bello bij.

Bovendien is door de gemeente het oude bankje vervangen. Er komt t.z.t. ook nog een nieuwe prullenbak in de plaats van de grote container die er nu staat. Deze bak is in bestelling en zal na levering z.s.m. worden geplaatst.

Vandaag, vrijdag 1 maart, hebben Mario Grims en Hans Nieuwenhuijsen het prachtige informatiebord opnieuw bevestigd op de binnenwand van het JOP. Voorbijgangers kunnen weer genieten van een kleine pauze tijdens hun reis en ondertussen iets te weten komen over ons mooie dorp. Uiteraard kan ook de jeugd, voor wie het JOP destijds gekomen is, weer droog en uit de wind met elkaar een praatje maken en nieuwtjes uitwisselen.

Nieuwe update AED training per 26 febr.

De aanmeldingen voor de AED training blijven binnen komen. Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Hoe meer mensen in acute situaties met de AED kunnen omgaan, des te beter is het. De avond in Easthim en de avond van 16 april in Folsgeare zitten helemaal vol. De actuele stand van zaken is dat er voor de avond van 23 april in Folsgeare nog twee!! open plaatsen zijn.

Aanmeldingen van belangstellenden die niet meer ingedeeld kunnen worden, zetten wij op een reservelijst. Wellicht geeft dat, i.o.m. Harry Lautenbach, een mogelijkheid om een vierde avond te organiseren.

Nieuwe vlag


De kerktoren heeft een nieuwe Nederlandse vlag ontvangen, via een crowdfund-actie vorig jaar. Deze actie leverde het mooie bedrag op van € 65,00. Alle gulle gevers bedankt!
Zaterdag 24 februari heeft Dorpsbelang in de persoon van Jaco Vink de vlag aangeboden aan Andries Wiersma, een van de vrijwilligers die ervoor zorgt dat op feest- en gedenkdagen de vlag in top gaat. De eerste keer dat de nieuwe vlag te zien zal zijn, is op 27 april, Koningsdag.

Jaco Vink overhandigt namens dorpsbelang Folsgeare de nieuwe vlag aan Andries Wiersma

Persoonlijke oorlogsverhalen uit Súdwest-Fryslân gezocht: van anekdotes tot aan dagboeken

Voor u gelezen in Groot Sneek

SNEEK- Het is dit jaar 79 jaar geleden dat er in Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De mensen die de oorlogsjaren nog bewust hebben meegemaakt wordt ieder jaar kleiner. Súdwest-Fryslân doet daarom een oproep: wie heeft nog persoonlijke verhalen?

De gemeente Súdwest-Fryslân is het toneel geweest van een grote verscheidenheid aan oorlogsgebeurtenissen. Zo is te denken aan de luchtoorlog boven het IJsselmeer, de militaire acties bij Kornwerderzand in 1940 en 1945. Maar Súdwest-Fryslân had ook hongerevacués, verzetsstrijders, en er was een kleine Joodse gemeenschap in Sneek.

De grote lijnen zijn wel bekend, maar de gemeente wil graag meer weten over wat mensen persoonlijk hebben meegemaakt. Daarom is er begin dit jaar een oproep gedaan aan mensen om zich te melden met verhalen of spullen die een nieuw licht kunnen laten schijnen over Súdwest-Fryslân in oorlogstijd.

Lees verder op: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16283712/persoonlijke-oorlogsverhalen-uit-sudwest-fryslan-gezocht-van-anekdotes-tot-aan-dagboeken

bomkrater bij Folsgeare ( bron: dorpscanon Folsgeare, venster WOII)

Update AED training

Inmiddels hebben zich al veel belangstellenden gemeld voor één van de AED trainingen.

De avond in Easthim op 10 april zit inmiddels vol. Voor de avonden in Folsgeare zijn op 16 april nog 2 plaatsen beschikbaar, op 23 april zijn dat er nog zeven.

Schrijf je in om elke week updates te ontvangen.

.