Berichten van Dorpsbelangen Folsgeare & Tsjalhuizum:

Landschapspark/bufferstrook/dorpstuin:
Het is verheugend te melden dat er nu bijna een stichtingsbestuur is dat de belangen van het Landschapspark gaat behartigen. Na een speurtocht door het bestuur van Dorpsbelang (lees Nic Westrik) en Wietske Lycklama à Nijeholt, zijn de volgende bestuursleden bereid gevonden hierin plaats te nemen: Wigle Sinnema, Jelle Breeuwsma  en Hindrik Zeilstra
Het bestuur van Dorpsbelangen wenst hen veel succes en we hopen op een prettige samenwerking met de stichting.

De dorpstuin valt nu nog formeel onder Dorpsbelangen, maar het is de bedoeling dat deze overgedragen wordt naar de stichting. Met de vrijwilligers van de dorpstuin is hierover overleg geweest.

Het wandelpad door het gebied is nog niet helemaal op orde en niet goed te volgen. We hebben dit aangekaart bij de gemeente en we hopen dat dit snel zal verbeteren. Verder zijn er plannen voor een zwaluwwand bij een waterpartij nabij Carpe Diem. We zijn verheugd dat de vogelwacht bereid is dit project mede te helpen ontwikkelen.

Het college van burgemeester en wethouders kwam langs:
Op 11 juni kwam het college van Burgemeester en Wethouders  naar Folsgeare. Naast het reguliere college-overleg was er voor Dorpsbelang ruimte om enkele zaken aan de orde te stellen. Zo was er ondermeer aandacht voor de onveiligheid voor fietsers en  voetgangers op de Monumentenwei. Het college en hun aanhang hebben zelf kunnen ervaren dat het op de Monumentenwei niet prettig toeven is voor voetgangers en fietsers. Ook het Landschapspark kreeg de aandacht, omdat we

graag een bijdrage uit het ontwikkelfonds tegemoet willen zien. In november komt hier uitsluitsel over.

Er ligt geld op de plank:
– Ondernemersfonds: er zijn al enkele suggesties binnen bij het bestuur hoe het geld besteed kan worden. Maar wellicht zijn er nog andere ideeën en wensen in het dorp. Op de site ondernemersfondsswf.nl is te lezen hoe hoog het beschikbare bedrag is en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Tot op heden zijn uit dit fonds de plantenbakken en het informatiebord in het Jop gefinancierd. In november besluiten we welk idee of  project gehonoreerd wordt.
– Kern met pit: dit is een jaarlijks terugkerende mogelijkheid om leuke projecten in het dorp te kunnen realiseren. Voor meer informatie: www.kernmetpit.nl  Aanmelden voor 1 november!

Tsjalhuzum:
Het bestuur gaat in gesprek met de bewoners van Tsjalhuzum. We gaan hen vragen wat er leeft bij hen en wat beter kan. Maar bovenal over de te besteden gelden van het al eerder genoemde ondernemersfonds.

Nieuwbouw Wallemadyk:
Als bestuur zijn we nieuwsgierig hoeveel animo er in het dorp is voor de nieuwbouw. Wie hier graag wil gaan wonen kan dit aangeven bij Jaco Vink of een mailtje sturen naar ons mailadres.
Er ontstaat enige vertraging in de aanbesteding, omdat er  aanvullend onderzoek moet komen naar de bodemgesteldheid van het gebied. De grond is namelijk meer ingeklonken dan aanvankelijk gedacht.

Inloopmoment bij onze vergaderingen:
Op een inspiratieavond voor dorpen in SWF kwam dit idee uit andere dorpen. Het lijkt ons een goed plan om  ook in Folsgeare te starten met inloopmomenten. Wie iets met ons wil bespreken, is met ingang van onze vergadering op 12 december om 20:00 uur welkom. Om 20:15 starten we dan met onze eigen vergadering.  


Oproep:

Hierbij doen wij een oproep namens de groencommissie. Wie wil deze commissie komen versterken?  Wegens vertrek van één van de leden, zoeken we iemand met groene vingers en voldoende tijd. Voor inlichtingen kunt u terecht bij Anita Nieuwenhuijsen. 0625417981

Om alvast te noteren:
Op 8 november a.s. organiseren we een avond voor nieuwe bewoners. We verwachten van de verschillende verenigingen en organisaties dat ze zich dan presenteren.

Resumerend:
– Kom met ideeën voor het dorp van het beschikbare geld van ondernemersfonds!
– Kijk op de site van “Kern met pit”  voor een goed idee!
– Heb je belangstelling voor een woning in het nieuwbouwproject, meld dit dan bij Jaco!
– Gaat het groen in ons dorp je aan het hart, vraag Anita wat het inhoudt!

Wekelijks ( in het geval er iets te melden valt) verstuurt Dorpsbelang via de website een nieuwsbrief met actuele zaken. Aanmelden kan op de website: folsgeare.nl

Vragen aan Dorpsbelang en opmerkingen betreffende zaken die het dorp aan gaan, kunt u sturen aan: dorpsbelangfolsgeare@gmail.com

Schrijf je in om elke week updates te ontvangen.

.